jkllogo

Optredens

8 ste Internationale ISSA Shantyfestival Drachten 10-11 september 2004

Het was weerom zover. Nog eens een Shantyfestival in hartje Friesland. Nog eens proeven van de sfeer, vrienden ontmoeten, plezier maken.

Vrijdagavond vond het openingsconcert plaats maar niet iedereen had de luxe om reeds 's middags te kunnen vertrekken. Deze keer dan zonder bus en de opkomers zouden dan zaterdagmorgen vroeg het bed uitmoeten. Drachten ligt nu niet direct bij de deur.

Het hotel vinden was geen probleem; het drijvend podium in Eernewoude waarop de gala-avond zou plaatsvinden, was iets moeilijker. Een prachtig kader midden de natuur en met de skutjes met gehesen zeil als podium, was een geslaagde avond al bijna gegarandeerd. De aanwezige koren wisten de aanzet te geven en sfeer te creëren. Morgen zou zeker een mooie dag worden.


Zaterdagmorgen om 11u00 werden we verwacht in het bedrijfsrestaurant van Philips. De andere helft was ondertussen gearriveerd en na een rit van dik 3 uur was de koffie meer dan welkom.

Met de nodige instructies van de organisatie en de zwepende ritmes van het piratenkoor 't Zwarte Gat waren we er allen klaar voor. Iedereen dus op weg naar het Carillon in het centrum van Drachten waar de officiële opening en samenzang plaats zou vinden.

De 16 aanwezige koren zorgden voor een allegaartje en bonte kleuren. Zodra echter de samenzang begon, wist Drachten dat het festival geopend was. Met volle stem werd het Friese lied 'Tabé myn famke, tabé' gezongen (vaarwel mijn liefste, vaarwel).

Na de opening trokken de koren naar de verschillende uithoeken van het centrum op zoek naar één van de 10 podia. Wij hadden nog even de tijd, het moment dus om andere koren te beluisteren. De Sheringham Shantymen gingen er volop tegenaan en je kon duidelijk zien en horen dat deze mannen gewoon zijn plezier te maken.

Blijkbaar was dit aanstekelijk want Gust was niet meer te houden terwijl de rest de plankenkoorts zat weg te werken.

Uiteindelijk was het moment aangebroken en konden ook wij van wal steken.
Op het einde van de winkelstraat was in de beginne weinig volk te bespeuren maar naargelang de liederen vorderden, steeg ook het aantal luisteraars.

Het eerste optreden zat er op, nu naar podium 6 waar Dei Binnenschippers (D) het plaatsje voor ons warm hielden.

Met 'lichtjes van de Schelde' en 'le port de Tacoma' wisten we toch wat van bij ons te brengen.

Podium 10, aan café Marktzicht, leek het op het eerste zicht maar een smal straatje en zonder geluidsinstallatie zou het 'kapit' geven zijn. Maar blijkbaar waren dit de ingrediënten om de sfeer te maken want met West-Zuidwest van Ameland zong het publiek uit volle borst mee.

De pauze was verdiend en met de rijke collectie bieren in het café waren we als verwende Belgen op de juiste plaats terwijl de Piipegaeltsje Sjongers en de vrouwelijke Diekzangers ondertussen voor de nodige klanken zorgden.

Terwijl een deel reeds huiswaarts keerde, schuifden de anderen aan voor het 'Captains Dinner'. Met de lokale specialiteit was een geurige en welklinkende avond te verwachten !

Eveneens was het moment van bedanken aangebroken en werd door de organisatie aan alle koren een aandenken overhandigd. Ook wij konden het niet laten onze hostess Brenda te bedanken. Dankzij haar zitten er een paar mooie 'kiekjes' bij.

Na de bedankingen, speeches en trofeën was het aan de Piipegaeltsje Sjongers, de Sheringham Shantymen en andere om de stemming er weer in te krijgen.

Bedankt aan de organisatoren Shantykoor "de Piipegaeltsje Sjongers" en het "ISSA". Het was een perfecte organisatie, een warm onthaal, een massa volk. Wij wensen jullie nog veel succes.

 

pict33.jpg
cultuurraad.png
vvw.png
kes.png
issalogo-nld.png
drakar1
watererfgoedvlaanderen