jkllogo

Optredens

Shantykorenfestival Tolbert-Leek-Nietap 7 en 8 juni 2002

6de Internationale ISSA-Shanty Festival

Vrijdagmiddag was het dan zover. De zon straalde en Mario, onze buschauffeur, stond ons op te wachten. Iedereen was klaar voor de tocht naar Leek in Nederland nabij Groningen. Als nieuw ISSA lid was het JaKL koor uitgenodigd op het 6de Int ISSA Shantyfestival, een gebeurtenis die we toch niet zomaar aan ons konden laten voorbij gaan. Eindelijk konden we eens echt proeven van de Shantysfeer en hadden we de gelegendheid ons 'te meten' met de echte koren.

Na een busrit van ongeveer 4 uur kwamen we met een druilerig weer in Leek toe. Met de toegestuurde routebeschrijving was het geen moeite onze overnachtingsplaats te vinden. Tijdens de correspondentie vooraf zouden we overnachten in 'Mobil Homes' van het leger. Enkele rillingen liepen over onze rug bij de eerste aanblik van 'legermateriaal'. Deze bleken nog van het russisch leger te zijn. Maar deze rillingen gingen al snel over in 'ziet hie, ziet doa' toen we de binnenkant van dit woonwagencomplex zagen. Drie wagens gereserveerd voor JaKL met in elke wagen 3 stapelbedden, een mooi terras voor de deur en dansvloer in het midden.

Magen begonnen te knorren en een zoektocht naar iets eetbaars was nodig. 'De Postwagen', het complex waar zich de gala-avond zou afspelen, bleek zowat de enige plaats te zijn waar de innerlijke mens kon versterkt worden.

Alleen was het weer wennen aan die 'kinder-glaasjes' waar bier werd ingetapt. Dus dan maar over naar een goeie Hertog Jan. Maar het eten was voortreffelijk.

Voor de gala-avond was ruimte voorzien achter de eigenlijke zaal en konden we op een groot scherm de belevenissen meevolgen die zich een muur achter ons afspeelde. Al snel werden contacten gelegd met andere koren en ook Iwe Van der Beek, vice-president van de ISSA, kwam even persoonlijk kennismaken. Tijdens dit optreden kregen we even een voorsmaakje van wat ons de dag erop te wachten stond...

en een goeie scheut genever konden we best gebruiken voor het slapengaan, terwijl onze vrienden van Stormvogel en Nelson Blood al zingend de nachturen ingingen.

Zaterdag morgen leek de hemel al iets te klaren en verzekerde men er ons van dat het een stralende dag zou worden. Een lekker ontbijt stond ons te wachten vooraleer we naar het centrum van Leek zouden vertrekken.

 

Bij het onthaalpunt in Leek stond Gré Werksma 'onze persoonlijke begeleidster' ons op te wachten met de nodige lunchpaketten en in de kerk kregen we allen een laatste briefing vooraleer we zingend aan slag konden.

Leek werd voor die dag hermetisch door vier podia afgesloten en via een beurtrol zouden 14 koren shantyliederen doorheen het dorp laten klinken.

Op de infostand van het ISSA werden we als gastkoor met onze driekleur begroet.

Klokslag 10u30 werd het startsein gegeven door Shantykoor "Vrouw aan Boord" van Sebaldeburen (NL), verder Shanty-Chor Stormvogel uit Steinfurt (D) en ons eerste optreden op podium 4

Ook was er Shantymen Nelson's Blood uit IJmuiden (NL) en het Altländer Shanty-Chor uit Jork (D)

Tussendoor nog een tussenstop met Armando, onze accordeonist, die als invaller zijn taak perfect volbracht heeft. We hadden eigenlijk het gevoel dat hij er altijd al geweest was.

Onze landgenoten Shantykoor Blankenberge (B) uit Blankenberge stonden in ludieke kledij mee de Belgische aanwezigheid te verdedigen.

Gré Werksma, onze persoonlijke gids voor de dag, werd ook van onze kant persoonlijk aan iedereen voorgesteld door onze Jean-Marie.

Al dat zingen maakt natuurlijk dat je af en toe even de kelen moet smeren.

Om 15u30 traden we voor de 4de en laatste maal op bij podium 1. Soms was het wel even zoeken naar onze dirigente . Nog een laatste foto tesamen met Gerard de Witt (festival secretaris) en Gré...

tot we opeens door de moeder-bezielster van het Shantyleven werden aangesproken.

Stilaan trokken we huiswaarts en aan de mooie haven van Leek kwamen we allen nog eens samen voor een groepsfoto. Daarna was het, voldaan maar tevree, afscheid nemen en terug naar huis.

Bedankt aan de organisatoren Shantykoor "Tolbert" en Shantykoor "de Zulthesingers" ons de kans te bieden dit mee te maken. Het was een perfecte organisatie, een klokvaste timing, een warm onthaal. Wij wensen jullie nog veel succes.

 

pict26.jpg
cultuurraad.png
vvw.png
kes.png
issalogo-nld.png
drakar1
watererfgoedvlaanderen