jkllogo

Optredens

Donderdag 12 juni 2008                 (Click here for english version)

Het JaKL Shantykoor was uitgenodigd op het 1st Shantyfest 2008 in Praag, een gelegenheid die we niet aan ons lieten voorbijgaan. 
Na weken voorbereiding is eindelijk de dag aangebroken. Allen staan we, na een héél korte nacht, donderdagochtend 12 juni om 5 uur op de bus te wachten, richting Praag. 
 

 
We zijn amper een uur onderweg tot Isidoor's gsm rinkelt. Radio 2 wil wat meer weten over wat wij gaan uitspoken in Praag. Een liedje in de bus zou minnend Limburg in de Ochtendpost uitzending moeten wakker krijgen. 
Spijtig zijn we zelf net te ver van huis om de opname te kunnen horen. 
 
Met de nodige tussenstops komen we om 17u20 toe aan het hotel Olympic Tristar, onze uitvalsbasis voor de volgende dagen. 
Na een lange reis is het logisch dat de meesten direct de bar gaan opzoeken om de wereldvermaarde Tsjechische pils bieren te proeven. 
 
 
Vrijdag 13 juni 
Om 8 uur staan Anna en Zuzanna, de Engelstalige en Duitstalige gidsen, ons op te wachten in de lobby van het hotel. Zij gaan ons vandaag door het oude Praag loodsen en zullen trachten ons wat cultuur bij te brengen. Met de metro die een vijfhonderd meter van het hotel verwijderd is, en een 4-tal metro tussenstops zijn we zo in het centrum van Praag. 
Na de metro stappen we over op de tram en beginnen we een 'joy-ride' naar het Strahovsky klooster, het bovengelegen gedeelte van het oude Praag. Hierna zakken we verder af naar het presidentieel paleis of de Praagse burcht. De timing zit uitstekend zodat we de aflossing van de wacht kunnen meemaken.   
 
Om de frisse wind te ontglippen stappen we de Sint-Vituskathedraal binnen en kunnen hier ook weer de historie van Praag beleven. 
Het gaat stilaan naar de middag. Tijd om een restaurant op te zoeken. 
Met dit weer hadden we niet verwacht dat een aantal van ons moest buiten zitten. De patron van de zaak heeft echter al snel door dat hij moet ingrijpen. Een lading dekens voor de vrouwen en een goede schnapps zijn een welkom aanbod dat niet wordt afgeslagen. 
 
 
Het Shantykoor Hermanos uit Noorwegen was zo vriendelijk ons als digestief een aantal liederen te brengen. 
Na het eten vervolgen we onze weg richting Wallenstein Garden, ondertussen genietend van de prachtige gevels en gebouwen. Het is in deze prachtige tuin, decor voor tal van films, dat de officiële opening van het festival zal plaatsvinden. Alle 8 koren zullen hier een kleine voorstelling van het kunnen geven. 
 
Terwijl Andrea, de organisator van het 1st Shantyfest festival, duimt op het goede verloop, wordt ondertussen iedereen welkom geheten door de voorzitter van de Tsjechische senaat, dhr Přemysl Sobotka. 
De Kreunende Sluisdeuren uit Alphen a/s Rijn (NL) mogen de start inzetten,  
 
gevolgd door Shantychoir Haselünne uit Haselünne (D),
de Tjome Korforening (Noorwegen) en  
 
 de Ijsselmannen uit Oudekerk a/d Ijssel (NL).
Het is nu onze beurt om een indruk te geven van ons kunnen. Voor het laatste liedje roepen we nog even de versterking van de vrouwen erbij om het geheel mooi af te sluiten.   
 
Verder komt het Hermanos choir uit Lillesand (Noorwegen),
het Scheldeloodsenkoor uit Vlissingen (NL) en  
 
het Magellan Shanty Choir uit Paderborn (D).
Na dit eerste optreden worden we aan de Moldau verwacht voor een boottrip naar de Zluté Lazne, een prachtig sport- en vrijetijdscentrum langs de Vitava rivier.  
 
Van ver zien we de barbecue vuren al branden en komt de lekkere geur ons al tegemoet. Het weer denkt even roet in het eten te gooien met een hevige pletsbui maar draait gelukkig al weer snel de andere kant op. 
Met alle 8 groepen zitten we samen aan tafel, bier en barbecue worst worden aangevoerd, bekers en aandenkens worden uitgereikt en al snel begint ook deze avond te evalueren naar een gezamenlijke zangstonde.  
 
Even lijkt het erop dat de 'Hollandse oranje voetbal microbe' de avond denkt in te palmen maar gelukkig lonkt het lied sterker dan een bal. En dat muziek een wereldtaal is zal al snel blijken. Of de tekst nu in het Nederlands, Duits, Engels of Noors is, elk koor zingt het mee in melodie. 
Om 22u00 was afgesproken dat Frans ons komt ophalen met de bus. Een mooi uur voor een lange dag. Alhoewel, zonder een slaapmutsje is ook maar niets en gaan we dan toch maar even de bar in.  
 
Blijkbaar zijn we niet de enige met hetzelfde idee. Onze Duitse vrienden uit Paderborn hingen ook al aan de toog. Het zal dus een slaapmutsje en slaapliedje worden.
Zaterdag 14 juni 
Hoewel de weergoden niet al te fameuze voorspellingen hadden voor het weekeinde begint de dag met een stralende zon. Hopelijk blijft dit want met 2 optredens in openlucht is regen niet bepaald welkom. 
Het eerste optreden is voorzien om 10u00 in de tuin aan de ingang van het Malostranská metrostation, de achtertuin van Wallenstein Garden.
 
 
Met amper een half uurtje zingen moeten we al even pauzeren om over te schakelen op onze zomer-outfit. Verder is het komen en gaan van metroreizigers die toch allemaal even de tijd nemen om te luisteren. 
Na dit optreden worden we verwacht aan de gekende Karelsbrug of Karluv most, de beroemde brug in Praag die elke toerist moet gezien hebben. Zodra onze Noorse vrienden gedaan hebben mogen we plaatsnemen voor het Karlova Mostu museum om het tweede muzikale deel van de dag te brengen.   
 
Ook hier is het een komen en gaan van toeristen waarvan velen toch even halt houden om te luisteren. Wie weet, met de vele foto's die gemaakt zijn zit er misschien nog een optreden in Japan in.
De akoestiek is voortreffelijk en het is duidelijk merkbaar dat de stemmen al een beetje gesmeerd zijn. 
Zodra we weer onze vrienden uit Paderborn zien afkomen weten we dat onze muzikale tijd er op zit. 
 
Nu terug naar het hotel om wat lossere kledij aan te trekken en de innerlijke mens te versterken. De namiddag is vrij en iedereen neemt de tijd om Praag op eigen ritme te ontdekken; een stad die tal van troeven in haar heeft en ons genoeg heeft verleid on zeker nog eens terug te komen. 
's Avonds is iedereen moe en voldaan terug in het hotel. Na het avondeten hebben we met onze Duitse broeders uit Paderborn afgesproken om gezamenlijk het festival af te sluiten. Het gaat er heel gezellig aan toe af en toe horen we weer een nieuw vat achter de toog rollen. Zijn dat kleinere vaatjes in Tsjechië of ... 
Op een toch nog redelijk uur zit iedereen onder de wol. De nacht zal sowieso weer kort zijn. 
 
Zondag 15 juni 
Valiezen pakken, ontbijten en wegwezen. Om 7u00 reed Frans de bus voor. Met meer dan 870 km voor de boeg hoefden we ons niet direct zorgen te maken en konden nog rustig verder dutten. 
Rond 19u15 komen we moe en voldaan toe in de club, een plezante en mooie herinnering rijker. 
pict28.jpg
cultuurraad.png
vvw.png
kes.png
issalogo-nld.png
drakar1
watererfgoedvlaanderen